Loteria. Mexikans Bingo Del I utav II

Loteria är ett mexikansk dobbel, dylik Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Bonuspå detta rekomenderade svenska spelbolag.

Var bild innehar ett nickname och ett tilldelat nummer.

Varje besökare har åtminstone en tabla, en tavla med ett slumpmässigt bildat 4 x 4 rutnät utav bilder med deras analog beteckning samt nummer.
Var spelare väljer vilken tabla de vill spela med, från en antal annorlunda förut kreerade tavlor.
Var samt en presenterar ett andra selektion utav bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken består av en uppsättning utav 54 annorlunda bilder, var samt en på varsitt kort.

För att börja spelet, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken samt meddelar det till spelarna igenom sitt beteckning, ibland med hjälp av en mysterium eller en humoristisk beskriving istället för att studera kortets beteckning.

Spelarna med en matchande symbol på deras tavla markerar det med ett chip alternativt andra varianter utav markörer (många mexikanska familjer använder traditionellt små stenar, korkar, en mynt alternativt bönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontal, lodrät alternativt diagonal rad, rutmönster, alternativt något annat förut bestämt mönster, eller om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) eller “¡Buena! ” (Good! ) samt är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet har sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet samt fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I början var Loteria en hobby för överklassen, men slutligen blev det en hävd för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten har blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, liksom att de har ett “kitsch” värde i USA samt vissa europeiska länder.

Om jag har turen att någonsin komma till Mexico (igen) så skall jag definitivt handla jag en kortlek till Loteria samt ett mängd Tabla, alldenstund det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta introduktion är borjan på ett långt inlägg vari del II beskriver de 54 ingående korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska och originalspråket Spanska.