Lotterier Hur allting började. Del 5 utav 8

Förväntad nytta av lotteri

Det förväntade värdet utav lotteri spel är ofta särskilt låg. I USA, är ett förväntat nytta på 50% av köpeskillingen endast allmän i de små utbetalningar, ej i jackpot spel.
Till exempel, när en lirare köper en “pick-4” lott för $ 1, 00, kan han få en biljett med ett förväntat nytta på endast $ 0, 50.

På grund av detta är köp av en bit ett minskat värde av köparens förväntade substansvärde.
Detta står i skarp kontrast med finansiella aktie som aktier och obligationer vars priser är teoretiskt baserat på deras ekonomiska värde, som bedöms av marknaderna vid varje given klockslag.

Lotterier beskrivs ibland som en regressiv uppbörd, eftersom de mest benägna att handla biljetter, samt att spendera en större andel utav sina slantar på dem, är mestadels de mindre bemedlade människorna.

Det är också ofta sett som en frivillig skatt.

De astronomiskt höga oddsen att vinna mesta vinster innehar också lett till epitet utav en “skatt på dumhet” samt en “matte skatt” (eller båda tillsammans epitet ger “skatt på matematiskt olämpliga”).

Ehuru användningen av ordet “skatt” ej är totalt korrekt, är dessa beskrivningar avsedda att antyda att lotterier är statliga-sanktionerade verksamheter som kommer att appellera bara de folk som misslyckas med att förstå att inhandla en lott är en bristfällig ekonomisk beslut.

Realitet är att sedan aktsamhet gripen till nuvärdet utav ett given lotterivinst som en endaste klumpsumma cash ersättning, inverkan av eventuella skatter som kan gälla, och sannolikheten för att avskilja priset med andra vinnare, är det ej sällsynt att hitta att en biljett för ett större lotteri är värt mindre än en tredjedel av dess inköpspris.

Med andra glosa, om en lott kostar US $ 1 till förvärv, kan dess verkliga ekonomiska nytta bara US $ 0, 33 eller så vid köptillfället.

Naturligtvis är detta blott ett hypotetiskt exempel, och det verkliga värdet beror på detaljerna i var lotteri.

Vissa lotterier kan offerera biljetter som är värda kortare tid än 20% av deras kostnad, medan andra kan vara värt mer än 50%.

För att ackumulera in pengar, måste lotterioperatörer offerera biljetter värda mycket mindre än vad man betalar för dem, så lotteriet är ett dåligt val för besökare som försöker anlända ut som nya miljonärer.

I en berömd händelse, köpte en polsk-irländsk affärsman vid beteckning Stefan Klincewicz upp nästan alla 1. 947. 792 kombinationer tillgängliga på det irländska lotteriet.

Han samt hans arbetskamrater betalade kortare tid än en miljon irländska pounds medan jackpotten uppgick till 1, 7 miljoner.
Det fanns tre vinnande biljetter, men med “Match 4” samt “Match 5” priser, gjorde Klincewicz en liten avans alltsammans.