Svensk bingo – en social spelvariant

Svensk bingo blev riktigt populärt på 1960-talet. Det anordnades då bingospel genom en liten idrottsförening vid namn Gunnarstorps IF. Sedan dess har vi svenskar älskat bingo och nu finns det ungefär 100 bingohallar runt om i Sverige. Utöver det så spelas det ofta bingo i kommunala lokaler och idrottshallar. Bingo har även utvecklats i olika förgreningar och förutom klassisk pengabingo finns dessutom varianter som ex. poesibingo.

HÄR finns bingot med bästa vinsterna – Ladbrokes Svenska Bingo

Idag spelar de flesta bingo online. Det finns många virtuella bingohallar att välja bland, som Caliber Bingo, Ladbrokes Svenska Bingo och Svenska Bingo. Samtliga bingohallar erbjuder finfina bingospel, plus mestadels en rad andra spel. När man blir medlem på en bingosajt brukar man kunna få ta del av en fin bingobonus. Stundtals är bingo bonus extra spelpengar, andra gånger handlar det om att man får några gratis bingobrickor alternativt snurr på något spännande spel.

Traditionellt sett har bingo varit starkt sammankopplat med svensk idrott. Poängen var från inledningen att samtliga intäkter från svensk bingo skulle gå till idrottsföreningar. Eventuellt minns man hur Leif «Loket» Ohlsson alltid presenterade olika idrottsföreningar i samband med succéprogrammet Bingolotto som drog miljonpublik under 1990-talet.

I takt med att tekniken har utvecklats har dessutom svensk bingo utvecklats. Idag slipper man de stora hjulen för att slumpa fram siffror till bingospelen, istället är den en slumpgenerator som väljer ut siffrorna.

Bingo online brukar locka till andra onlinespel, såsom slotautomater, skraplotter samt poker. Alla spel har den gemensamma nämnaren att man kan vinna pengar och för den skull brukar folk som uppskattar att spela bingo även kunna lockas att spela andra spel. De flesta bingosajter i Sverige erbjuder även andra spel än enbart bingo i sina sortiment.

Bingo brukade associeras med socialt umgänge. Man samladesi bingohallen, full av förväntning och ofta i sällskap av goda vänner. Man spenderade kvällen i bingohallen och oavsett man vann eller ej, så hade man åtminstone en gemytlig kväll. När man spelar bingo på nätet så är det inte riktigt detsamma. Man sitter oftast ensam hemma framför sin datorskärm och spelar i tystnad. De flesta bingosajter har chattrum där man kan socialisera med andra spelare, men det går likväl inte riktigt att jämföra. Sedan finns det självklart många som föredrar den här tystare varianten av svensk bingo.

Alla som spelar måste hålla ett vakande öga på sig själv. Det är många som hamnar i ett spelmissbruk där de tappar kontorllen över sitt spelande. Möjligen spelar de för mer pengar än de först tänkt – ideligen och behöver slutligen låna pengar av nära och kära för att ha råd med de spel man känner ett behov av att spela. När man hör sig själv fundera «Bara ett spel till» lite för ofta så ska man se det som en ofördunklad varningsklocka. Det finns hjälp att få om man hamnar i ett spelberoende, men det smartaste man kan göra är att vidta försiktighetsåtgärder före, så att man slipper hamna där alls. Svensk bingo är generellt bra på att erbjuda hjälp för den som oroar sig över spelmissbruk.