Har du provat Pommac?

Det är kul att prova läsk. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Vissa kan inte känna någon skillnad på Pommac och Champis.

sodastream

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Det kanske inte har någon betydelse? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Det doftar en välbekant doft. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Det går lika bra med läskkocentrat. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Du får välja. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Öka och minska mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De ville ge Aromhuset en match. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller 80% mindre socker än sockersötat läskkoncentrat, som t. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Koncentrat med smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Julmusten till trots.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Frukt innehåller också kostfibrer.

Du har många valmöjligheter med en Sodastream. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi kan läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Vi kan än i Sverige. Trots att Pripps numera är uppköpt.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Båda är en typ av fruktchampagne. Det betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Merri spelar inte ens i samma liga.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Coca cola är världsledande inom Cola. Men Saturnus hade Cuba Cola, i blindtester slog denna ut Coca cola.

Grape Tonic kan användas i drinkmix. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Vi har mycket att tacka Pripps för, de har alltid hållit upp kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Börja med att bjuda in några kompisar som är med på noterna. Sätt på dem blindkavle. Bjud sedan på drickat. Berätta vilka varumärken det är.

Det blir roligast om smakerna är lika. Häll upp tre glas så får alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

När alla svarat kan du visa facit. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Låt alla som vill vara med. billig läsk Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det blir en helkväll.